Hvad er CBD

Hvad er cannabis?
Cannabis, også kaldet hash, pot og marihuana, kommer ofte fra planten Cannabis sativa. Cannabis indeholder mange forskellige aktive stoffer (cannabinoider).

Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der dækker over alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler m.m. Produkterne indeholder enten dele af cannabisplanten, aktive stoffer fra planten eller syntetiske cannabinoider.

De to aktive stoffer, man typisk taler om i forbindelse med medicinsk cannabis, er:

1) THC (tetrahydrocannabinol) - et aktivt stof, som også har en euforiserende virkning.

2) CBD (cannabidiol) - et andet aktivt stof i cannabis, der ikke i sin rene form er omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ligesom THC. Det har ikke THC's euforiserende egenskaber.

Er der forskning om cannabis til gigtpatienter?
Ja, men den er ikke tilstrækkelig. Der er i dag ingen klar forskningsbaseret international viden om positive effekter og risici ved at behandle mennesker med gigt med cannabis. Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan cannabis have en vis smertestillende virkning på neuropatiske smerter.

Der er flere forskningsprojekter på vej, blandt andet CAN-ART, der ledes af forskere på Dansk Gigthospital i Sønderjylland. Her vil forskere blandt andet undersøge, om medicinsk cannabis giver patienter med rygsøjlegigt og leddegigt bedre søvn, større koncentrationsevne og færre smerter. I forskningsprojektet NORDCAN på Aalborg Universitetshospital vil forskerne undersøge, hvordan medicinsk cannabis virker på patienter med enten håndartrose eller psoriasisgigt.

Hvorfor støtter Gigtforeningen forskningsprojekter med medicinsk cannabis?
I Gigtforeningen ved vi fra vores brede kontaktflader med gigtpatienter, at der blandt gigtpatienter med kroniske smerter er stor interesse for at benytte sig af medicinsk cannabis. De er ofte overladt til et marked uden kontrol med styrke eller renhed af produkterne, ligesom det stadig er meget sparsomt med forskningsbaseret viden om positive effekter og risici ved at behandle mennesker med gigt med medicinsk cannabis.

Vi vil gerne være med til at fremme forskningen, så vi kan samle viden om virkning og sikkerhed om medicinsk cannabis. Derfor støtter Gigtforeningen bl.a. projektet CAN-ART. Projektet har til formål at undersøge, om medicinsk cannabis blandt andet giver patienter med leddegigt og rygsøjlegigt bedre søvn, større koncentrationsevne og færre smerter. Projektet ledes af forskere på Dansk Gigthospital.

Hvad mener Gigtforeningen om cannabis?
Gigtforeningen anerkender patienternes erfaringer med alternative behandlingsformer som cannabis til medicinsk brug, fordi mange ikke bliver hjulpet af konventionelle lægemidler. Mange lever et liv med daglige smerter og invaliderende symptomer og oplever, at netop cannabis kan hjælpe dem.

Blandt medlemmerne af Gigtforeningens brugerpanel har hver sjette benyttet cannabis til at lindre deres gigtsmerter, og check here 78 procent siger, de er åbne over for at bruge cannabis til smertelindring. Mange af dem kriminaliserer sig i dag og er overladt til et marked, hvor der ikke er kontrol med indhold, styrke eller hygiejne.

Derfor har Gigtforeningen arbejdet for, at gigtpatienter kommer med i den nationale forsøgsordning med medicinsk cannabis på recept, så anvendelsen af cannabis kan foregå under mere kontrollerede forhold, og vi samtidig kan få flere erfaringer med brug af click here medicinsk cannabis til gigtpatienter.

Desværre har forsøgsordningen en række mangler, der betyder, at kun meget få gigtpatienter vil få glæde af den:

Udvalgte diagnoser. Lægemiddelstyrelsen har anbefalet, at kun visse diagnoser bliver omfattet, og en række gigtsygdomme er på forhånd sorteret fra. Det gælder fibromyalgi, leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt, osteoporose og slidgigt. Kun patienter med kroniske nervesmerter som følge af f.eks. diskusprolaps anbefales at blive omfattet af ordningen, men i princippet kan lægen efter egen vurdering udskrive cannabis til andre symptomer.
Ansvaret. Et stort flertal af lægerne har på forhånd meddelt, at de ikke har tænkt sig at ordinere medicinsk cannabis. Ingen kender til dosis, virkninger eller bivirkninger, som kan være forbundet med medicinsk cannabis. Det ansvar står lægerne alene med.
Prisen. Mange af de kroniske smertepatienter befinder sig uden for eller more info på kanten here af arbejdsmarkedet og vil derfor have svært ved at finde penge til behandlingen. Prisen bestemmes af producenterne. Prisen udgør et så højt beløb, at mange patienter ikke har råd og derfor fortsat vil være henvist til at kriminalisere sig på det illegale marked. Det er besluttet, at pr. 1. januar 2019 træder en tilskudsordning i kraft med tilbagevirkende kraft til forsøgsperiodens start den 1. januar 2018. Tilskuddet til medicinsk cannabis udgør 50 procent af den del, der ikke overstiger 20.000 kroner, og 0 procent af den del, der overstiger 20.000 kroner. Det vil sige, at man maksimalt kan få 10.000 kroner i tilskud til medicinsk cannabis.
Forskningen. Endelig er det tvivlsomt, hvad der kommer ud af forsøgsordningen, fordi den ikke er forskningsbaseret. Der er lagt stor vægt på patientsikkerheden og på at indberette eventuelle bivirkninger. Men der er ikke sat de nødvendige rammer for, at lægerne kan indsamle data om virkningen af cannabis og de kliniske erfaringer med stoffet. Når forsøgsordningen skal more info evalueres, vil der dermed ikke være nogen beviser for, om medicinsk cannabis virker eller ej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *